MEDEDELING VAN HET BESTUUR VAN DE STICHTING

De stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek heeft besloten geen boek uit te geven over de geschiedenis van de joodse mensen uit de huidige gemeente Oude IJsselstreek, die omgebracht zijn in de Tweede Wereldoorlog. De gesprekken, die de samenstellers hebben gevoerd over het uitermate gevoelige onderwerp, bleken bij nabestaanden zoveel emoties op te roepen dat de stichting niet de verantwoording wil nemen voor publicatie. 

Het initiatief tot het oprichten van een werkgroep voor het plaatsen van struikelstenen in Oude IJsselstreek is genomen op 3 mei 2018 na de lezing van Johanna Reiss voor 200 bezoekers in de Sint Maartenkerk in Gendringen. In de lezing gaf ze haar kijk op oorlog, vrijheid, vervolging en verdraagzaamheid.

johanna reissJohanna Reiss werd geboren in 1932 als Annie de Leeuw, dochter van joodse veehandelaar Isaak de Leeuw uit Winterswijk en de joodse slagersdochter Sophie Spier uit Gendringen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Annie, vanaf haar tiende, met haar zus tweeënhalf jaar ondergedoken op een boerderij in Usselo, in één kamer, soms in een krappe kast. Ze schreef erover in de bestseller De Schuilplaats, die in 2018 opnieuw is uitgegeven. Johanna woont in New York en geeft al 45 jaar lezingen. 

Via voorlichtingsbijeenkomsten, spreekbeurten, interviews, brochure en publiciteit in de media wil de stichting de inwoners van Oude IJsselstreek e.o. bekend maken met het project.