Kinderboek ‘Het geheime doosje van opa’

Sarah Yanosh-Mestriz maakte een kinderboekje naar aanleiding van het koektrommeltje dat haar vader altijd had bewaard. Haar vader was Bennie Mestriz, geboren in 1925 in Terborg. Zijn ouders zijn vermoord tijdens de oorlog. Bennie dook onder bij de familie Te Lindert in Sinderen en wist, na verraad, op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen. Na de oorlog ging hij naar Israël waar hij een gezin stichtte. In het koektrommeltje met jodenster, mondharmonica, krantenartikeltjes èn de briefkaart, die zijn moeder uit de dodentrein naar Auschwitz had gegooid.

Het is een ontroerend kinderboek met foto’s en eigen tekst en tekeningen in het Hebreeuws en het Nederlands om het verhaal van haar vader en van de oorlog te vertellen aan haar kinderen en om de onderduikfamilie te bedanken.
Het boekje is in Nederland in eigen beheer gedrukt mede dankzij de welwillende medewerking van Victor en Mieke Shani (vertaling in het Nederlands) en Nico Slutter (aangepaste layout) en Aggie Daniëls (redactie en organisatie). Het is te koop voor € 10,- waarvan € 5,- ten goede komt aan het project Struikelstenen Oude IJsselstreek. Verzendkosten € 4,-.

Bestellen via aggie.daniels@gmail.com.

Hoe het harde verhaal van een vrolijke onderduiker een kinderboek werd – De Gelderlander, 04-05-2020