Het initiatief tot het oprichten van een werkgroep voor het plaatsen van struikelstenen in Oude IJsselstreek is genomen op 3 mei 2018 na de lezing van Johanna Reiss voor 200 bezoekers in de Sint Maartenkerk in Gendringen. In de lezing gaf ze haar kijk op oorlog, vrijheid, vervolging en verdraagzaamheid.

johanna reissJohanna Reiss,  ‘Anne Frank van de Achterhoek’, werd geboren in 1932 als Annie de Leeuw, dochter van joodse veehandelaar Isaak de Leeuw uit Winterswijk en de joodse slagersdochter Sophie Spier uit Gendringen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Annie, vanaf haar tiende, met haar zus tweeënhalf jaar ondergedoken op een boerderij in Usselo, in één kamer, soms in een krappe kast. Ze schreef erover in de bestseller De Schuilplaats, die in 2018 opnieuw is uitgegeven. Johanna woont in New York en geeft al 45 jaar lezingen. 

Via voorlichtingsbijeenkomsten, spreekbeurten, interviews, brochure, boek en publiciteit in de media wil de stichting de inwoners van Oude IJsselstreek e.o. bekend maken met het project.